Bilde fra 1897

Dette bildet er tatt av fotograf Hage på Stjørdal i 1897. Nr to fra venstre er oldefar Johan Petter Libak. Bak på bildet står det “første halvår 1897, hos fotograf Hage, Stjørdal”

Jeg finner ingen fotograf Hage i folketellingene – og ikke forstår jeg hvilken anledning bildet er tatt. Noen som kan hjelpe meg?

Vist 1163 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

Det var en fotograf Hage i Trondheim i 1892. Ellers hadde vi jo Elias Bernhard Hagen i Trondheim og Stjørdal 1894-1905

Johan Petter Libak f. 1876

Jeg mener at Johan Petter Libak var onkelen til min farmor Hjørdis Marie Reklev. Hennes mor Beret Emilie Libak f. 1,1,1872 var i så fall Johan Petters søster og jeg tror deres mor het Marit Libak. Under Beret Libak sammen med sin mann Paul Andreas Reklev, Paul Andreas og Beret fikk min farmor i 1895 og samme året flyttet de til Sulitjelma. Lykken ble kortvarig for den lille familien. I Sulitjelma fikk de ytterligere 2 guttebarn, men i 1901 døde Beret og den yngste gutten i tuberkulose.

“L.Hage” står det på sannelig på dette bildet – samme fotograf som det bildet jeg la ut! :)

Hvor i Stjørdal kommer navnet Libak fra ?

Min tippoldemor Marit Libak bodde i et lite hus som i dag står ved krysset mellom E14 (tidl E75) og Kirkeveien. Så vidt jeg vet ble huset flyttet litt i forbindelse med byggingen av E75. Min farmor Hjørdis Reklev bodde stor deler av sin oppvekst i det huset hos sin mormor Marit Libak og omtalte plassen som “Libakken” Navnet har kanskje ikke sin opprinnelse der da det faktisk er et ganske flatt terreng der. Jeg vet ikke, men landskapet kan ha sett annerledes ut for 150 år siden!

Hei igjen og takk for oppdatering.
Noen snakker om Sorte/Lånke rundt navnet Libakken, kanskje noe der ?

Vedr ditt etternavn, stammer det opprinnelig fra Hegra ?
Min oldemor kom fra en gård som heter Nordnes i Hegra. På sørsiden av dagens løp av Stjørdalselva men et sted plass hvor en er lengst nord geografisk.

Nei,Knut, etternavnet har jeg fra min farfar som kom fra Nordnes i Saltdal.
Vi får utfordre Siri når det gjelder Libaknavnet!

nei, jeg har ikke funnet ut hvor navnet kommer fra. Beret Mikkelsdatter Libakken er førstemann i slekta vår som har dette navnet (født 1829, farmor til Johan Petter Libak). Skal se om jeg finner ut noe mer :)

Libakken, gnr 105 bnr 52 Stjørdal. Den første med navnet Libak her er John Johnsen Libak f. 30.11.1848, sønn av John Johnsen Uglem gift m. Beret Mikkelsdtr. Libakken, gnr 147 bnr 17 Lånke. Plassen i Lånke het Øystre Ekermoen, men ble til vanlig kalt Libakken, fordi plassen lå ved veien opp til Strætesfjellet.
Libakken på Stjørdal ble i 1934 kjøpt av Ola Rise sønn av Anna Pauline Reklev og Halvor O. Rise. Den ligger som Odvar N. sier ved E14. Adr. Meieriv. 27. (Opplysningene om “Libakkene” kommer fra Stjørdalsboka b. II. del 2 og b. III.)
Fotograf L. Hage reiste mye omkring. Han skal visstnok også ha vært i Australia. Historielaget har ikke noe arkiv etter ham, som de har etter andre Stjørdalsfotografer.

Jeg glemte at Beret og Paul Andres og fikk to døtre mens de bodde i Sulis. De døde også av tuberkulose etter at familien kom flyttende til Meråker i 1921

Anna Pauline Reklev g.Rise var tante til min farmor Hjørdis Marie Reklev

Annonse

Nye bilder